nieuws

Haarlemse diensten in zeer zuinig kantoorcomplex

Geen categorie

Eind dit jaar volgt de oplevering van de eerste fase van het nieuwe Haarlemse stadskantoor (project Raakspoort). Maar nu al staat vast dat het nieuwe complex 30 procent energiezuiniger is dan het Bouwbesluit voorschrijft. Nog tijdens het bouwtraject werden de al ambitieuze plannen naar boven bijgesteld. Het eindresultaat is een uiterst duurzaam en energiezuinig kantoor met een GPR van 8.

In het gebouw worden straks zes gemeentelijke diensten gehuisvest. Raakspoort, een ontwerp van het Duits/Australische architectenbureau Bolles & Wilson, heeft een bruto vloeroppervlakte  in circa 10.000 vierkante meter. Opdrachtgever gemeente Haarlem wilde een uiterst duurzaam en energiezuinig onderkomen.

Om op lange termijn energieopslag in de bodem mogelijk te maken, wordt ook een grondwatersysteem aangelegd. Het systeem voorziet in één koude en één warme bron waaraan grondwater kan worden onttrokken en geïnfiltreerd. In de warmtevraag wordt voorzien van warmtepompen die zijn gekoppeld aan het grondwatersysteem van de wko. De koudevraag wordt geheel geleverd door het grondwatersysteem. Aanvankelijk zou één kantoor op wko worden aangesloten. Toen de bouw van Raakspoort al in volle gang was, is alsnog besloten om beide gebouwen aan te sluiten. Door aan de voorkant te investeren zijn grote energiebesparingen te halen. De nieuwbouw is uiteindelijk 30 procent energiezuiniger dan wanneer aan de minimale eisen was voldaan. In vergelijking met een conventionele gasgestookte cv-ketel en verwarming bedraagt de besparing zelfs 60 procent.

 

Reageer op dit artikel