nieuws

Woningstichting installeert dakplaten met zonnecellen

Geen categorie

Woning Stichting Nijkerk heeft de landelijke primeur: speciale dakplaten op 22 huurwoningen aan de Beerninkstraat / Raadhuisstraat zorgen zowel voor isolatie van de woning als de opwekking van schone zonne-energie. WSN past als eerste in Nederland de unieke dakplaat Unidek SolarTherm projectmatig toe.

De speciale dakplaat is standaard voorzien van een geïntegreerde zonnecollector en zorgt voor extra isolatie van de woning en energie voor opwarming van het water. Voor de bewoners betekent dit extra comfort en lagere stookkosten. De afgelopen zes weken zijn de 22 huurwoningen onder handen genomen. Voor de renovatie hadden de woningen grotendeels energielabel D en E, maar nu zijn ze met label B veel energiezuiniger. WSN streeft er naar haar bijna 3000 woningen de komende jaren naar gemiddeld energielabel B te brengen.

De renovatie leidt tot hogere huurkosten, huurders zijn daarom ook niet verplicht om mee te doen. Aan de Beerninkstraat doen, mede dankzij de persoonlijke benadering door WSN, alle bewoners mee bij het plaatsen van de zonnecollectoren. Het financiële gewin weegt bij dit besluit voor de meeste huurders het zwaarst. De huurverhoging door de renovatie is 15 euro per maand, maar voor de huidige bewoners is dit gehalveerd. Door de ingrepen bespaart een gemiddeld gezin zo’n 300 m3 gas per jaar. Dit komt neer op een besparing van ongeveerd 180 euro per jaar. Al met al wordt de huurder er financieel per saldo beter van.

Ook aannemer Slingerland Bouw uit Nijkerk en installateur Schoonderbeek Centrale Verwarming hebben voordelen van het gecombineerde concept. De montage van de zonnecollector is bijvoorbeeld erg eenvoudig. Voor optimale energiewinst moeten de bewoners bewust omgaan met het warm water, doordat de zonneboiler ’s nachts niet opwarmt. Door informatie te verstrekken wil WSN de bewoners helpen optimaal te profiteren van hun nieuwe warmwaterinstallatie.

Bron: WSN

Reageer op dit artikel