nieuws

Warmtewet nog voor inwerkingtreding gerepareerd

Geen categorie

De Warmtewet -in 2009 door de Eerste Kamer aangenomen na een traject van zes jaar- wordt nog voor deze daadwerkelijk inwerking treedt grondig herzien. Dat spraken minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) en de Tweede Kamer woensdag met elkaar af. Dat de Warmtewet enige reparatie nodig heeft, daarover bestond kamerbreed overeenstemming. De terugwerkende kracht verdwijnt, en ook de ingewikkelde tariefbepaling gaat op de schop.

De Warmtewet heeft twee belangrijke zaken tot doel, memoreerde een aantal Kamerleden woensdag. Bescherming van de consument of afnemer tegen de monopolistische warmtebedrijven en veiligstellen van een redelijk rendement voor exploitanten, om zo nieuwe investeringen uit te lokken. In dat eerste blijkt de wet te zijn doorgeschoten, dat laatste wordt door de warmtewet ronduit onmogelijk gemaakt.

Dat bleek uit onderzoek van de NMA. De verwachting van de Kamerleden dat warmtebedrijven onredelijke overwinsten maken over de rug van de verplichte afnemers bleek een grote misvatting. De grote warmtenetten -naar de kleinere bleek onderzoek onmogelijk doordat de bedrijven niet wilden of konden meewerken- bleken zonder uitzondering onrendabel. Ook concludeerde de toezichthouder dat de prijsvorming met de invoering van de Warmtewet er niet transparanter of eenvoudiger op werd, en bovendien de warmteprijs voor kleinverbruikers toenam.

Representatief

Die conclusies baarden opzien, niet in de laatste plaats omdat ze haaks staan op de conclusies die de Algemene Rekenkamer trok in 2007. Van der Hoeven legde woensdag in de Kamer uit hoe dat volgens haar kon. De Rekenkamer onderzocht in 2007 zes warmtenetten op basis van openbaar beschikbare informatie. De NMA onderzocht vorig jaar 104 warmtenetten, en gebruikte daarbij ook bedrijfsvertrouwelijke informatie. “Blijkbaar was de steekproef van de Algemene Rekenkamer niet representatief”, aldus de bewindsvrouw.
De Tweede Kamer zette woensdag slechts de richting uit die de reparatie ongeveer moet volgen, de daadwerkelijke aanpassingen worden besproken wanneer deze daadwerkelijk door de ambtenaren van EZ zijn opgesteld.

Reageer op dit artikel