nieuws

Grote bedrijven kregen onterecht belastingvoordeel

Geen categorie

De Tweede Kamer eist opheldering van minister Huizinga (Milieu) en minister Van der Hoeven (Economisch Zaken) over een jarenlang belastingvoordeel voor grote bedrijven in Nederland.

Ruim 150 ondernemingen hebben de afgelopen jaren 70 miljoen euro te weinig belasting betaald. Zo blijkt uit een rapport van een onderzoeksbureau CE Delft. Die bedrijven hoefden geen energiebelasting te betalen, als ze energie zouden besparen. Dat lag vast in afspraken met het kabinet.

Maar nu blijkt uit onderzoek dat de grootste energieverbruikers wel het belastingvoordeel hadden, maar nauwelijks energie bespaarden.

Iedereen die stroom gebruikt, betaalt energiebelasting. Behalve de grootverbruikers, die krijgen al jaren korting van het kabinet. “Als je heel veel van iets afneemt, is het niet verkeerd om korting te krijgen, maar waar het om gaat is dat die bedrijven hun besparingen niet nakomen”, zegt D66-kamerlid Stientje van Veldhoven.

Eind jaren 90 maakten de toenamalige ministers Pronk (VROM) en Jorritsma (Economische Zaken) een afspraak met ruim 150 ondernemingen: de grootverbruikers die in totaal zo’n 40% van de Nederlandse energie gebruiken. Het gaat om bedrijven als Corus, Heineken, Essent, Akzo Nobel, NUON en Shell.

Bron: RTL Nieuws

Reageer op dit artikel