nieuws

Verkeerde installatie van warmtepomp is funest voor rekening

Geen categorie

Een verkeerde installatie of verkeerd gebruik van een warmtepomp is funest voor de stroomrekening. Tijdens de Dag van de Installatie, georganiseerd door Gawalo, werden diverse voorbeelden van foutief gebruik aangehaald. Volgens Steven Lobregt, verbonden aan energie-adviesbureau Sparkling Projects, zijn de meeste problemen te wijten aan de traagheid van het systeem, de warmtepomp en de vloerverwarming.

Uiteraard gaan mensen klagen als het systeem niet snel reageert op temperatuurschommelingen. Een oplossing is een elektrisch element aansluiten, maar daardoor schiet de stroomrekening omhoog. Een autodealer klopte aan bij Lobregt omdat de energiekosten van zijn nieuwe showroom veel te hoog werden. Het bleek dat de warmtepomp niet snel genoeg op temperatuurverandering kon reageren, vanwege het vele glas in het gebouw. In de werkplaats ontstonden problemen doordat de schuifdeuren vaak opengaan.
Lobregt waarschuwt dat de warmtepomp dezelfde reputatie kan krijgen als woekerpolissen. Installateurs moeten waar voor hun geld leveren, anders zullen de claims zich opstapelen. Nederland is een aardgasland, terwijl elders in Europa warmtepompen alleen in gasloze gebieden worden ingezet.

Reageer op dit artikel