nieuws

Warmtepompproducent Technecho wint Ei van Columbus

Geen categorie

Techneco Energiesystemen BV is eerste geworden in de categorie ‘duurzaam product’ met de Elga hybride warmtepomp bij de wedstrijd Ei van Columbus. Volgens de jury is deze warmtepomp heel goed bruikbaar en werkt. In vergelijking met andere warmtepompen heeft het veel potentie, omdat het gemakkelijk in alle huizen kan worden geplaatst. Op deze manier kunnen veel huizen een grote sprong maken, bijvoorbeeld van een energielabel D naar B.

Techneco ontwikkelde een innovatieve oplossing die even simpel is als doeltreffend, de Elga. Een slimme modulerende warmtepomp die samenwerkt met elke bestaande gasketel. De warmtepomp gebruikt de warmte van de buitenlucht voor de verwarming van het CV-water. Bovendien kan de Elga de woning in de zomer koelen door het proces om te draaien. De Elga zorgt met haar aantrekkelijke terugverdientijd voor een opmars van de energiezuinige bestaande woning!
De Elga is een hybride lucht/water warmtepomp met een binnen- en buitenunit. De kleine binnenunit wordt geplaatst naast een gasketel, de buitenunit op een dak. Bouwkundige aanpassingen en een grondgekoppelde bron zijn niet nodig. De Elga is geschikt voor vrijwel elke standaardwoning in Nederland en levert per jaar een besparing van ca. 25% op de verwarmingskosten.

Werking
De Elga gebruikt gratis warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare warmte voor de woning. De buitenunit onttrekt de warmte uit de lucht. De warmtepomp voegt deze energie toe aan het water van het centraleverwarmingssysteem. Het water kan tot maximaal 55°C worden verwarmd. Een gemiddelde Nederlandse woning heeft circa 10 kW aan warmte nodig. De Elga kan tot 5 kW in deze behoefte voorzien. In de Nederlandse situatie dekt dit tot circa 70% van de warmtebehoefte. De warm tapwater functie blijft bij de gasketel. Omdat de warmtepomp maar een beperkte hoeveelheid energie gebruikt, wordt in dit proces tot circa 50% aan energie bespaard. De Elga heeft een gunstige invloed op het energielabel van de woning.

Koelfunctie
Het klimaat in Nederland verandert. De behoefte om in de zomer te kunnen koelen neemt daardoor toe. Met een minimum aan energie is de Elga in staat om de temperatuur in de woning een aantal graden omlaag te brengen. Om deze functie goed tot zijn recht te laten komen is er een aanpassing nodig in het CV systeem.
Door de combinatie van warmtepomp en gasketel wordt onder alle omstandigheden het hoogste rendement geboekt. Op momenten dat de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend is, genereert de gasketel extra capaciteit. Bij lage temperaturen (wanneer het buiten vriest) is het rendement van de warmtepomp minder goed dan dat van de gasketel. De Elga schakelt dan uit en de gasketel neemt de verwarmingsfunctie geheel over.

Reageer op dit artikel