nieuws

‘Nederland topland geothermie’

Geen categorie

Nederland heeft het in zich om absolute koploper te worden op het gebied van geothermie. Dat heeft niet alleen te maken met de natuurlijke omstandigheden, maar ook met aanwezige kennis en unieke wetgeving. Dat zegt Jan-Diederik van Wees, hoogleraar tectronica aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in een artikel op Technalia. Van Wees sprak tijdens de […]

Nederland heeft het in zich om absolute koploper te worden op het gebied van geothermie. Dat heeft niet alleen te maken met de natuurlijke omstandigheden, maar ook met aanwezige kennis en unieke wetgeving. Dat zegt Jan-Diederik van Wees, hoogleraar tectronica aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in een artikel op Technalia. Van Wees sprak tijdens de lancering van ThermoGIS. ThermoGIS is een informatieplatform specifiek gericht op het winnen van energie uit de warmte die de aarde uitstraalt.

Volgens Van Wees heeft Nederland een kennisvoorsprong omdat tientallen jaren lang onderzoek is gedaan voor gas- en oliewinning. Daarnaast vereisen de regels hier dat onderzoeksresultaten 5 jaar lang vastgehouden kunnen worden, maar daarna beschikbaar moeten worden gesteld. Dit betekent dat bedrijven enerzijds baat hebben bij diepgaand onderzoek, zonder dat ze de resultaten geheim kunnen houden. Om die reden zijn resultaten voortkomend uit 40 miljard euro aan onderzoeksbudget voor iedereen beschikbaar. “Het zijn al deze gegevens die Nederland een unieke uitgangspositie geven,” zegt Van Wees.

Geologisch gezien behoort Nederland tot de middenmoot. Op 1 km diepte is voldoende energie beschikbaar om kassen mee te verwarmen, terwijl op 2 km diepte al genoeg warmte is om een woonwijk mee te verwarmen. Alles bij elkaar kan Nederland zelfs een vulkanisch land als IJsland inhalen op het gebied van aardwarmte.

Waar het volgens Van Wees nog aan schort is de toepassing. Alleen in het Westland wordt, sporadisch, geothermie toegepast.

Reageer op dit artikel