nieuws

Groei doet warmtepompensector innoveren

Geen categorie

De Amerikaanse markt voor warmtepompen lijkt weer in de lift te komen. Vergeleken met een jaar geleden werden in de Verenigde Staten 7 procent meer warmtepompen aangeschaft.

Dat meldt het Amerikaanse vakblad ACHR NEWS op basis van cijfers van het Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute (AHRI). De trend volgens het blad is dat de gehele markt voor HVAC (Heating, Ventilating, Air Conditioning) uit het dalletje begint te kruipen waar hij door de crisis in is gekomen.

Tussen maart 2009 en maart 2010 zijn iets meer dan een miljoen eenheden voor airconditioning en luchtwarmtepompen verstuurd. In totaal zijn er volgens het instituut wereldwijd bijna 390.000 warmtepompen verscheept.

De stijging maakt ook innovatie mogelijk, zo meldt ACHR News. Zo komen steeds meer nieuwe absorbsiepompen op de markt, die in plaats van het conventionele netwerk gebruik maken van alternatieve energiebronnen als natuurlijk gas en zonne-energie.

Veel absorbsie-pompen maken gebruik van ammonia als verdampmiddel.Het GAX-systeem (generator absorber heat exchanger technology waarmee restwarmte van ammoniakverdamping wordt opgevangen en hergebruikt) en dampenscheiders zijn andere technologieën die een opmars maken in de nieuwe systemen.

Verder worden warmtepompen verbeterd met compressoren met twee snelheden, desuperheaters (die restwarmte van koelpompen opvangen en gebruiken om het leidingwater mee te verwarmen) en de scrollcompressor.

Reageer op dit artikel