nieuws

Warmte uit rookgas maakt biocentrale Tongelreep compleet

Geen categorie

De installatie van een Organic Rankine Cycle (ORC) aangesloten op de schoorsteen maakt de bio-energiecentrale van Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep in Eindhoven nóg efficiënter. Uit rookgas wordt nog eens extra thermisch en elektrisch vermogen geproduceerd bovenop de elektriciteit en warmte die de bestaande bio-energiecentrale opwekt.

Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep in Eindhoven voorziet sinds midden 2008 via een bio-energiecentrale in de eigen energiebehoefte. De vrijgekomen warmte wordt gebruikt om het zwemwater te verwarmen. De installatie draait op lokaal aanwezige brandstof: bio-olie uit slachtafval, afkomstig van een bedrijf op enkele kilometers afstand. De centrale is een initiatief van de gemeente Eindhoven zelf en is mede mogelijk gemaakt met een DEN-subsidie.

UKR-subsidie
Na wat opstartproblemen – het blijven nieuwe technieken – is de installatie in oktober 2009 uitgebreid met een `Organic Rankine Cycle’. Dit gebeurde mede met subsidies uit de Unieke Kansen Regeling (UKR) van het programma Energie Onderzoek Subsidie (EOS) van Agentschap NL. In het thermodynamisch proces in een OCR drijven warme uitlaatgassen een turbine en generator aan, waarbij elektriciteit wordt geproduceerd.

12,5 miljoen liter water
“Hierna zijn de gassen nog steeds van hoge temperatuur,” weet projectmanager Frans Kastelijn van de gemeente Eindhoven. “Ideaal dus om een deel bijdrage te leveren om de 12,5 miljoen liter water in het zwemcentrum te verwarmen. Naast een elektrisch vermogen van 155 Kilowatt heeft de ORC-installatie een thermisch vermogen van 750 Kilowatt. Bovenop de 950 Kilowatt aan thermisch vermogen en 2.250 Kilowatt aan elektrisch vermogen van de eigenlijke centrale vormt de installatie nu één geheel met een rendement van rond de 80 procent.” Door de verschillende duurzame innovaties heeft de Tongelreep al veel belangstelling van andere zwemcentra. De combinatie van bio-energie en ORC zien we dus zeker op meer plekken terug – en niet alleen in zwembaden.”

 

Bron: SenterNovem

 

Reageer op dit artikel