nieuws

Populariteit Energielabel blijft achter

Geen categorie

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Het zegt alles over de isolatie van dak, muren, ramen en vloeren. Ook geeft het aan hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn. Belangrijke informatie, want een zuiniger huis zorgt voor een lagere energierekening, is goed voor het milieu en biedt meer wooncomfort. Maar een succes is het energielabel vooralsnog niet.

Verplicht
Het label is sinds 1 januari 2008 verplicht bij de verkoop en verhuur van een huis. Toch krijgt sinds de invoering slechts één op de acht verkochte huizen een energielabel mee. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster over 2008 en 2009. Hoe dat kan? Huizenkopers gaan er in zeven van de acht transacties simpelweg mee akkoord dat er geen label wordt overlegd. In de huursector hebben overigens wel veel woningen een energielabel.
 

Verbeterd
Per 1 januari 2010 is het energielabel verbeterd, om het gebruik te verhogen. Kort na de introductie in 2008 kwamen er kritische geluiden uit de markt over de kwaliteit van het label. Destijds verantwoordelijk minister Van der Laan heeft er alle vertrouwen in dat het label door de verbeteringen een geslaagde doorstart maakt. Hij ziet het energielabel als middel en niet als doel op zich. Het is de bedoeling om woningeigenaren te informeren en aan te zetten tot het nemen van (energiebesparende) maatregelen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, het is ook beter voor de gezondheid en het wooncomfort.

Uit landelijk Woononderzoek blijkt dat de energierekening op jaarbasis in 2009 ongeveer 400 euro hoger was dan in 2006. Omdat de energielasten de laatste jaren zo gestegen zijn, gaan steeds meer woningeigenaren over op het aanbrengen van isolatie. Ongeveer eenvijfde heeft recent isolatie aangebracht. Het energielabel moet uitgroeien tot het instrument om woningeigenaren objectief te informeren over de energieprestatie van hun woning.

 

 

Bron: Dordrecht.net

Reageer op dit artikel