nieuws

Imtech verwerft energieopdrachten voor groene energie en bio-energiecentrale

Geen categorie

Imtech heeft in Nederland wederom een aantal energieopdrachten verworven. Het gaat om ‘groene’ energie voor complete gebieden (gebiedsontwikkeling) en de realisatie van een houtgestookte bio-energiecentrale met een totale waarde van ruim 20 miljoen euro.

René van der Bruggen, CEO van Imtech: ‘In de energiemarkt is Imtech over een steeds breder front actief. Naast ‘groene’ gebouwen, stadions, luchthavens of schepen richt Imtech zich ook op de markten van ‘groene’ energie voor complete gebieden, houtgestookte bio-energiecentrales en biedt het beheerders van parkeergarages de mogelijkheid klanten die beschikken over elektrische auto’s deze tijdens het parkeren op te laden. Hiervoor bestaat veel belangstelling.’

‘Groene’ energie Maasboulevard Venlo
In het hart van Venlo in Nederland wordt het project ‘Maasboulevard’ gerealiseerd. Het plan bestaat uit 24.000 m² conferentie-, winkel- en horecavoorzieningen, 140 luxe woningen en 550 ondergrondse parkeerplaatsen en zal in september 2010 worden opgeleverd. Voor het gebied is een ambitieuze MVO-doelstelling geformuleerd: de energievoorziening moet zo ‘groen’ mogelijk worden uitgevoerd. Daarom heeft Imtech opdracht ontvangen voor de realisatie van een hightech warmtekrachtkoppeling. Dit is de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht) met een hoog rendement. Vrijkomende extra warmte wordt hierbij gebruikt voor verwarming. Ten opzichte van conventionele energievoorziening is sprake van een energiebesparing van 47%, een jaarlijks emissiereductie van 39% CO2 en 84% stikstofoxide (NOx). Naast realisatie neemt Imtech ook op meerjarige basis het onderhoud, energiemanagement en exploitatie voor haar rekening. Voor extra warmte en koeling wordt gebruikt gemaakt van warme en koude bronnen die op zo’n 70 meter diepte onder het gebied aanwezig zijn. Deze bronnen worden met hightech bronpompen in een gesloten collectief grondwatersysteem geïntegreerd. Hiermee ontstaat een nagenoeg unieke oplossing: water dat wordt gebruikt voor verwarming en koeling wordt eindeloos gerecycled en hergebruikt. Omdat de bronnen zo’n 200 meter uit elkaar liggen vraagt dit om ingenieuze technische oplossingen. Het systeem onttrekt en infiltreert maximaal 1.260.000 m³ water per jaar met een maximale doorstroming van 230 m³ water per uur.

Bio-energiecentrale in Eindhoven
Binnenkort vormen gesnoeide takken in de Nederlandse gemeente Eindhoven de brandstof voor een nieuwe houtgestookte bio-energiecentrale in de wijk Meerhoven. In opdracht van de gemeente Eindhoven realiseert Imtech een hightech bio-energiecentrale die ‘groene’ energie en warmte gaat leveren aan bijna 1.600 woningen. Daarnaast voorziet de centrale 20.000 m² voorzieningen (scholen en winkels) van warmte. In Eindhoven wordt jaarlijks 9.000 ton snoeihout uit particuliere tuinen en het openbaar plantsoen opgehaald. Momenteel wordt dit snoeihout vooral geëxporteerd naar het buitenland. Verwerking binnen Eindhoven leidt tot minder transport, hetgeen een gunstig effect heeft op de uitstoot van schadelijke emissies. Bovendien zorgt het gebruik van houtsnippers als brandstof voor een vermindering van maar liefst 5.900 ton CO2-uitstoot. Imtech verzorgt samen met partner Host de complete engineering en alle technische oplossingen in de vorm van een EPC (Engineering Procurement Construction) contract.

Bron: Imtech

Reageer op dit artikel