nieuws

Duurzame Campus in Rotterdam

Geen categorie

Het op de Kop van Zuid in Rotterdam verrijzende Cité bestaande uit studio’s voor studenten en twee- en driekamerappartementen voor net afgestudeerden wordt duurzaam gebouwd. Het complex bestaat uit twee torens van 84 en 75 meter hoog die met elkaar zijn verbonden door de onderbouw. Samen met de 30.000 m² van de Hogeschool INHolland, waar dagelijks een 8.500 studenten en 450 medewerkers verblijven, wordt dit een hoogwaardige campus op de Kop van Zuid. Cité is een initiatief van studentenhuisvester Stadswonen.

 

Stadswonen heeft duurzaam bouwen al jaren hoog in het vaandel staan. Ook Cité wordt op een duurzame wijze gerealiseerd. Voorbeelden daarvan zijn de gebalanceerde ventilatie (warmte die wordt afgezogen wordt gebruikt om de koude lucht weer te verwarmen) en gemeenschappelijke warmteopwekking. De warmte wordt in het gebouw verdeeld naar alle bewoners en radiografisch bemeterd. Het voordeel hiervan is dat er gebruikt wordt gemaakt van één installatie voor alle 494 woningen, met afrekening op basis van eigen gebruik.

Met behulp van een Warmte Koude Opslag (WKO) ontstaat bovendien een lage temperatuurverwarming en -koeling. De verwarming en koeling vinden plaats via de vloer. Het bijzondere van het project is dat het één van de eerste projecten in Nederland is, waarbij restwarmtebenutting met warmtepompen en energieopslag wordt gecombineerd. Dit levert een besparing van ten minste 225.000 kg CO2-uitstoot op.

Warmte wisselen
Cité is, net als alle andere gebouwen op de Kop van Zuid in Rotterdam, aangesloten op het stadsverwarmingsnet. Om ook voor koeling te kunnen zorgen is naar een systeem met warmtepompen en WKO gegrepen. Op het terrein van Cité was echter niet genoeg ruimte voor een WKO, en daarom is de samenwerking aangegaan met de buren (Hogeschool INHolland). Het voordeel daarvan is dat de school haast een tegenovergesteld energieverbruiksprofiel heeft, waardoor het systeem niet op dubbelvermogen uitgelegd hoeft te worden. Het WKO zelf werkt met een betonkernactivering. Daarbij wordt het beton van het gebouw ’s nachts geladen met koude en warmte. Dit beperkt de capaciteit die overdag nodig is, zodat die dan ingezet kan worden voor InHolland, waar de koeling en verwarming gebeurt met inductie-units.

 

Bron: Duurzaamgebouwd.nl

Reageer op dit artikel