nieuws

Stadsverwarming met geothermie in Den Haag: goed voor forse reductie van CO2-uitstoot

Geen categorie

 Den Haag loopt voorop met het gebruik van diepe aardwarmte voor de stadsverwarming van een herstructureringswijk. Op 1 maart is het project officieel van start gegaan in het bijzijn van oud-minister Cramer. De boring startte naar een warmwaterreservoir op een diepte van ruim 2.000 meter. Bij het gebruik van deze bron komt vrijwel geen CO2 vrij. Als het project is afgerond, levert het een CO2-reductie op van circa 5.000 ton per jaar, dat is 70 procent minder dan bij traditionele verwarming. In de wijk Den Haag Zuidwest komen onder meer 4.000 nieuwe en gerenoveerde woningen en 20.000 m2 kantoorruimte. Voor de toepassing van aardwarmte (geothermie) wordt een distributienet aangelegd. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidieondersteuning van de Unieke Kansen Regeling van EOS.

Toekomst voor geothermie
Victor van Heekeren, woordvoerder van het Platform Geothermie en betrokken bij het project, is enthousiast: “Het project in Den Haag laat zien dat geothermie een technisch haalbare optie is voor stadsverwarming. Ook demonstreert het dat de kosten die nodig zijn om CO2-uitstoot te vermijden lager zijn dan de meeste andere duurzame opties.”

Constructieve samenwerking geothermie
Uniek aan het project is de constructieve samenwerking van de samenwerkende partijen die zich hebben verenigd in de organisatie ‘Aardwarmte Den Haag v.o.f.’. Het gaat om de drie grote woningcorporaties in Den Haag (Haag Wonen, Staedion en Vestia), de gemeente Den Haag en twee energiebedrijven (E.ON Benelux en Eneco). De zes partijen participeren elk voor één zesde in het project. De gelijkwaardigheid is ook gegarandeerd in de resultaten, de kosten en de risico’s.

 

Bron: SenterNovem

Reageer op dit artikel