nieuws

Publieksprijs VSK naar Inteco

Geen categorie

De Publieksprijs ging dit jaar naar de Energiehaag van Inteco, een statische convectiewisselaar zonder ventilatoren. Met het Inteco Energiehaag systeem, een combinatie van warmtepomp en een speciaal uitgevoerde Energiehaag, kan een dekkingsgraad van maar liefst 90% van de jaarlijkse warmtebehoefte worden bereikt omdat op convectieve wijze warmte aan de buitenlucht wordt onttrokken. De oriëntatie van het systeem is bovendien vrij en dus niet meer gebonden aan de zuidrichting.

 

De omzetting naar een hoger temperatuurniveau, geschikt voor klimaatplafonds, inductie-units of vloerverwarming van de op deze wijze onttrokken warmte wordt door middel van een warmtepomp gedaan. Dit kost maar weinig energie. Men bespaart ongeveer 70% aan toegevoerde energie ten opzichte van een conventioneel CV-systeem en realiseert derhalve een aanzienlijke reductie op de CO2-uitstoot.

Energiezuinig koelen

Koelen is in de woningbouw wenselijk, voor kantoren een ‘must’.
Door het systeem omkeerbaar uit te voeren kan met dezelfde warmtepomp ook gekoeld worden. De warmtepomp fungeert dan als koelmachine. Daarbij wordt de uit de leefzone onttrokken warmte door middel van het Energiehaag aan de buitenlucht afgegeven. Men kan het vergelijken met een koelkast waarbij de gekoelde binnenruimte de leefzone voorstelt en de warme radiator aan de achterkant de Energiehaag-elementen.

Dit alles gebeurt op een stille manier, want er staan geen ventilatoren op het dak en men bespaart tevens op de energie hiervoor.

 

Nieuw alternatief voor warmtepomp-grondsonde systemen

Het Inteco Energiehaag systeem vormt een nieuw alternatief naast het bestaande systeem warmtepomp-grondsonde, waardoor de markt voor warmtepomptoepassingen aanzienlijk wordt verruimd. Namelijk met dat deel van de locaties waar het slaan van grondsondes om enigerlei reden niet haalbaar is.

 

Energiehaag voor het eigen kantoor

Implementatie van het Inteco Energiehaag-Warmtepomp systeem op de nieuwbouw wordt als vanzelfsprekend gezien. Het moet de klimaatplafonds in de kantoren van gekoeld en verwarmd water voorzien. Op het dak van het kantoorgedeelte is daartoe een ca. 1 m terugliggende verschansing aangebracht. Deze verschansing bestaat uit de lichte Energiehaag-elementen met een open structuur. De wind kan er vrijelijk doorheen waaien, terwijl overige op het dak geplaatste componenten aan het zicht onttrokken worden. De bovenkant van de verschansing ligt daarbij op hetzelfde niveau als de direct daarachter gelegen productiehal en benadrukt op die manier de eenheid.

 

Bron: Inteco

 

Reageer op dit artikel