nieuws

Alusta lanceert online herberekeningsprogramma voor EPC

Geen categorie

 

Alusta uit Etten-Leur heeft voor de bouwwereld een nieuw herberekeningsprogramma voor de EPC ontwikkeld. Deze nieuwe tool is volledig ‘webbased’ en dus altijd up-to-date en beschikbaar. Tegelijk is hij ook bijzonder compleet, doordat diverse nieuwe technologieën in de berekening zijn geïntegreerd. De herberekening is in eerste opzet bedoeld om een exacte EPC te kunnen berekenen in combinatie met de verschillende ventilatiesystemen van Alusta.

TNO stond aan de basis van het herberekeningsprogramma op de website van Alusta en daardoor biedt deze nieuwe tool een grote mate van nauwkeurigheid. Dit betekent onder meer dat alle maatregelen in dit programma met geverifieerde gelijkwaardigheidsverklaringen werken. Naast de berekening van de EPC in combinatie met de ventilatiesystemen Pascalle, PascallePlus, Thallo, Vent-O-System, Vent-O-CO2 of Vent-O-Hybrid, kan men bij een keuze voor het systeem Pascalle en PascallePlus ook kiezen voor de toepassing van een warmtepompboiler. Maar ook andere technologieën en maatregelen zitten in deze herberekening.
“Het meenemen van de hulpenergie van de cv-ketel en een douche-wtw is ook in andere herberekeningsprogramma’s mogelijk. Maar ons pakket is, voor zover bekend, de enige waarin de warmtepompboiler op een correcte manier in de EPC wordt berekend. Daarnaast is het ook voor het eerst dat een voorziening voor zonwering direct in de EPC-berekening kan worden meegenomen. Daarvoor hebben wij onze Vent-O-Sun voorziening in het programma opgenomen. Iemand die de energieprestatiecoëfficiënt moet berekenen en meteen wil weten wat zonwering voor effect heeft op het beperken van de koellast en dus op de EPC, kan eenvoudig de Vent-O-Sun als maatregel aanvinken”, vertelt André Meester, algemeen directeur van Alusta Natuurlijke Ventilatietechniek.
Zo volgt uit de berekening bijvoorbeeld dat een twee-onder-één-kap woning waarin men het ventilatiesysteem PascallePlus met een warmtepompboiler installeert, in combinatie met een hr-ketel en een douche-wtw, een EPC oplevert van iets minder dan 0,6. “Wij denken hiermee diverse partijen in de bouwwereld een handig instrument te bieden waarmee zij snel en eenvoudig een nauwkeurige berekening kunnen maken”, zegt Meester. Het programma is te bekijken en te gebruiken onder het kopje Digiservice op www.alusta.com.

Reageer op dit artikel