nieuws

Tweede Kamer wil wettelijke norm energiezuinige woningen

Geen categorie

Een meerderheid bleek tijdens de commissievergadering

‘Energiebesparing Gebouwde Omgeving’ in de Tweede Kamer voor het invoeren van een wettelijke norm voor de energiezuinigheid van woningen.

Minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie gaat door vooralsnog niet in mee, maar introduceerde wel een flink aantal nieuwe subsidieregelingen die moeten stimuleren dat woningen energiezuiniger gemaakt worden.

Als het aan een kamermeerderheid van PvdA, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks ligt, introduceert het kabinet een verplichte norm voor energiezuinigheid, waaraan alle woningen in Nederland moeten voldoen. De PvdA wil dit najaar al praten over verplichtingen. De SP wil het regelen in het bouwbesluit. Minister Van der Laan wil eerst inzetten op een omvangrijk stimuleringsprogramma en krijgt daarbij Kamerbrede steun. Van der Laan vindt dat er daarmee een ‘evenwichtig pakket ligt’ om kopers en verhuurders aan te zetten tot energiebesparing.

Stimuleren en normeren
Algemeen directeur Chris Bruijnes van het nationale energiebesparingsprogramma bestaande bouw

‘Meer Met Minder’, onderschrijft de volgorde van eerst stimuleren en daarna normeren: “Laten we fors inzetten op het verleiden van huishoudens om energie te besparen, maar ook alvast aankondigen dat het niet bij ‘vrijheid blijheid’ blijft. In de toekomst moet het niet meer mogelijk zijn een energie-onzuinig huis te verkopen. Met het huidige pakket kunnen we de komende twee jaar aan de slag”, prees Bruijnes de duidelijkheid die de minister heeft gegeven met het maatregelpakket.

Meer met minder
Meer Met Minder is het nationale energiebesparingsprogramma voor de bestaande bouw. De stichting voert het convenant ‘Meer Met Minder’ uit, dat ministeries, bouwbedrijven, energiebedrijven, installatiebedrijven en woningcorporaties in 2008 met elkaar sloten. Doel is dat in 2020 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen blijvend 30 procent minder energie gebruiken.

Reageer op dit artikel