nieuws

Brandweerkazerne Vlaardingen komt op warmte-koude opslag

Geen categorie

De aanbestedingsprocedure voor de verbouwing van de oude brandweerkazerne in het Vlaardingse Buizengat tot veertien moderne appartementen gaat beginnen. Voor een nieuwe bestemming van de watertoren op het terrein ernaast wordt een prijsvraag uitgeschreven. Mogelijk komt daar een restaurant of kantoorruimte in, al gaat de voorkeur van de gemeente uit naar een publieke functie.

Tevens verwacht de gemeente veel van dit stukje Buizengat-Oost, waarbij de buitenkant van de kazerne, slangentoren en watertoren behouden dienen te blijven. Ontwikkeling van de kazerne tot een appartementencomplex kan de gemeente 1,2 miljoen opleveren. Daarnaast worden de resten van het buitenhuis van Willem van Ruytenburch ingepast in het woningbouwplan van in totaal ruim 240 woningen en ondergrondse parkeergarages.

WKO
De behandeling in de gemeenteraad is in juni. Dan wordt ook besproken waar de parkeergarage van het zuidelijke deel precies komt te liggen. Wel staat vast dat de toekomstige woningen van Buizengat Oost een ondergrondse warmte-koude opslag krijgen. Dat is een milieuvriendelijkere manier om huizen te verwarmen en te koelen. In de zomer wordt warmte opgeslagen in een aquifer, een waterhoudende laag onder de grond, waardoor het ’s winters naar boven gehaald kan worden. In die maanden wordt kou ongeveer tweehonderd meter onder de grond gestopt, zodat het in de zomer is te gebruiken om het huis af te koelen. In de woningen zelf komt in plaats van een gasketel een elektrische warmtepomp. Die zorgt ervoor dat het huis wordt verwarmd of gekoeld.

Reageer op dit artikel