nieuws

Stroom uit de oceaan

Geen categorie

Vier studenten van de TU Delft, begeleid door Ecofys BV, hebben de TU Delft Design Challenge gewonnen met een studie naar elektriciteit uit temperatuurverschillen in de oceaan.

 

De studenten ontwierpen een Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) centrale met innovatieve, goedkopere componenten. Het principe van winnen van elektriciteit uit relatief kleine temperatuurverschillen (kleiner dan 25 graden) is al twee eeuwen bekend. De kennis heeft echter nog niet geleid tot commerciële toepassing van OTEC. Maar intussen worden de technologische componenten, zoals de warmtepomp, de waterpompen en de pijpsystemen, wel geleidelijk goedkoper.
In de Design Challenge werken Masterstudenten in een multidisciplinair team aan een ondernemende ontwerpopdracht vanuit een bedrijf. De Design Challenge wordt georganiseerd door het Delft Centre for Entrepreneurship. De winnaars van de Design Challenge hebben zich gericht op het ontwerp van een commercieel haalbare centrale voor Curaçao. Supervisor en moederbedrijf Econcern bouwen daar momenteel een systeem voor airconditioning van hotels, op basis van koud water uit diepere lagen van de oceaan. Een OTEC-centrale zou gevoed kunnen worden door dezelfde waterstromen.Het resulterende ontwerp dOmeTEC staat onder een beschermende koepel (dome) en maakt gebruik van een slim pompsysteem voor optimale waterstromen. De studie claimt een aanzienlijke kostenbesparing door deze innovaties, waardoor de investering in een centrale van 10 megawatt binnen vijf jaar zou kunnen worden terugverdiend. De uitkomsten zijn voor Ecofys reden om de mogelijkheid van OTEC te blijven onderzoeken. Andere praktische spin-off van het onderzoek is een mogelijke toepassing van een nieuw type waterpomp in toekomstige systemen waarbij diep zeewater gebruikt wordt voor centrale airconditioning systemen.

Reageer op dit artikel