nieuws

Eerste aardwarmtekorven in Nederland

Geen categorie

Eind 2008 gingen de eerste Aardwarmtekorven in Nederlandse grond. De eer viel ten deel aan de eigenaar van een duurzaam gebouwde eengezinswoning in Schildwolde (gemeente Slochteren). Installatiebedrijf Bosma uit Siddeburen plaatste acht Basic Aardwarmtekorven in iets meer dan een dag.  Naast plaatsing waren de korven in die tijd ook  afgeperst en gevuld.

De werking van een aardkorf lijkt op die van een aardwarmtesonde. Bij het verwarmen circuleert de warmtedrager door een in spiraalvorm gebogen buis en neemt daarbij warmte uit de aarde op. De daarbij gewonnen geothermische energie wordt door middel van een warmtepomp aan de warmtedrager onttrokken en op verwarmingswatertemperatuur gebracht. Doordat dit principe ook bij turbulente stroomverhoudingen kan worden toegepast, is er een maximale energie-onttrekking mogelijk. Het verschil tussen de Aardwarmtekorf en aardsondes is, dat bij de sondes het oorspronkelijk hogere temperatuurniveau van de waterglycol oplossing van 8 °C – 10 °C na de eerste winterfase en de daarmee verbonden afkoeling tot 0 °C tot 2 °C daalt en een traag regeneratieverloop laat zien. Een volledige regeneratie wordt meestal niet meer gerealiseerd. De Aardwarmtekorven bevinden zich echter op een diepte, waar seizoensgebonden temperatuurwisselingen aanwezig zijn.

Reageer op dit artikel