congres

Geen categorie

‘Ketelverkoop binnen tien à vijftien jaar gehalveerd’

‘Ketelverkoop binnen tien à vijftien jaar gehalveerd’

Het event dat LG en Centercon voor de klimaatmarkt recent hielden stond, hoe kan het ook anders, in het teken van vernieuwing. Daarbij sprong de stap van LG naar R32 voor zowel de single als multisplit units in het oog, evenals de komst van de Therma V warmtepomp.

Tekst Martijn Louws

Het zogenoemde Kick-off Event voor de klimaatmarkt vond plaats in Nationaal Militair Museum in Soest. Op deze dag hielden LG en Centercon een interessant programma voor installateurs en adviseurs werkzaam in de HVAC-industrie.

In de zaal gevuld met ruim tweehonderd geïnteresseerden focuste Peter Verkempynck, Directeur LG Europe, in zijn presentatie op de veranderende markt. “De ketelverkoop zal binnen tien à vijftien jaar zijn gehalveerd”, benadrukte hij. Het alternatief? Verkempynck noemde de warmtepomp. “Prijstechnisch is een warmtepomp nu nog minder interessant, maar dat verandert snel vanwege de toenemende belangstelling. Hierdoor zullen ook prijzen dalen.”

Volgens hem is verandering hoogstnoodzakelijk, de gevolgen van de klimaatverandering worden namelijk steeds meer zichtbaar. “Gezien de toename van het aantal internationale verdragen die klimaatverandering tegen moeten gaan, is het negatieve milieueffect van HVAC-systemen een belangrijke industriële kwestie geworden. Wereldwijd wordt dit probleem serieus genomen en worden er regels opgesteld voor de HVAC-industrie om innovatieve producten te ontwikkelen die het milieu helpen te beschermen. LG versterkt zijn positie in de strijd tegen klimaatverandering, en breidt zijn productportfolio nog dit jaar uit met verschillende HVAC-oplossingen die gebruik maken van R32.”

F-gassenverordening
R32 moet op korte termijn, en op redelijk grote schaal de plek inruimen van R410 in single- en multisplit units tot drie kilogram van LG, legt Roel Drenth, National Accountmanager Klimaattechniek bij Centercon, uit. “We leveren en plaatsen in deze categorie vanaf nu niets anders meer dan single- en multisplit units voor R32.”

Het is het antwoord van LG op de herziening van de F-gassenverordening. De kern hiervan is dat het op de markt brengen van HFK’s wordt teruggebracht van 100 procent in 2015 naar 21 procent in 2030. Er wordt een quotasysteem ingevoerd, waarbij importeurs en fabrikanten quota krijgen toegewezen op basis van het gemiddelde van de door hun gerapporteerde hoeveelheden HFK’s die zij op de markt hebben gebracht tussen 2009 en 2012. Dit betekent dat HFK’s nu al niet meer onbeperkt leverbaar zijn, iets dat de prijs opdrijft van onder meer R410A.

Laag GWP
“Hierdoor zijn eindgebruikers steeds vaker geneigd een koel- of klimaatinstallatie te laten installeren die gebaseerd is op de toekomst. Een installatie op basis van koudemiddelen met een laag GWP, zoals R32”, zegt Drenth. R32 heeft een GWP van 675, dit is zeventig procent lager dan R410A. “Daarnaast heeft R32 een hoge energie-efficiëntie, omdat in vergelijking met R410A, ’s werelds meest gebruikte koudemiddel, er slechts een kleine hoeveelheid R32 koudemiddel nodig is. Bovendien is het ozonafbrekend vermogen (ODP) van R32 nul. En omdat het slechts uit één component bestaat, beschikt het over een hoger gebruikersgemak, recyclevermogen, maar ook over een licht mate van brandbaarheid”, weet Drenth.

Hij stelt dat R32 daarmee een prima alternatief is voor onder meer R410A. “Zeker als je weet dat de installatie ervan ook weinig aanpassingsvermogen vereist van de installateur. “Alleen de afpompunit, vacuümpomp en de meterset moeten geschikt zijn voor R32, de rest is allemaal hetzelfde als bij de installatie van een unit met R410A.”

Lekkage maakt het verschil
De deelnemers aan het event reageerden enthousiast. “Ik ben eigenlijk wel blij met deze stap van LG”, zegt Willem Hofman van WH Airconditioning in Utrecht. Hij is deelnemer aan het event en zegt voor R32 altijd de uitstap te moeten maken naar Daikin. “Dat bevalt goed hoor, daar niet van. Maar ik werk op andere vlakken veel met LG en het is mooi dat ik bij deze fabrikant nu ook het alternatief voor units met R410A kan vinden.”

Hofman is vooral actief met splitunits. “De prijs van dergelijke systemen met R32 in vergelijk met de traditionele units maakt weinig verschil, alleen bij lekkage ben je nu natuurlijk bij een traditioneel systeem met een F-gas erg duur uit. Ik denk dat ik al gauw negentig euro per kilo R410A moeten doorbereken aan de klant bij een lekkage. En als je dan vijftien kilo nodig hebt, dan is dat een flinke kostenpost.”

Om die reden adviseert hij zijn klanten bij vervanging van de unit ook goed te kijken naar de alternatieven met R32. “Meer en meer merk ik ook de vraag van de klant zelf naar systemen met natuurlijke koudemiddelen. Men noemt naast het prijsvoordeel daarbij ook het milieuaspect. Zeker bedrijven zijn zich bewust van hun impact op het milieu en maken daardoor vaker een groene keuze.”

Efficiëntieverhouding
LG is nog dit jaar van plan om verschillende HVAC-oplossingen aan te bieden met R32, te beginnen in Europa. Het geavanceerde koudemiddel zal, zoals gezegd, worden gebruikt in zowel residentiële airconditioners, multi splits als single splits. Naast het gebruik van de efficiënte R32, heeft LG belangrijke functies toegepast zoals de BLDC inverter compressor, Smart Load Control en Peak Current Control. Multi splits bereikten het laagst mogelijke energieverbruik, wat resulteerde in een seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding (SEER) van 8,5.

In het oog sprong tijdens het event ook het monobloc op R32. Deze is onderdeel van de Therma V lucht-water warmtepomp, die volgens LG een energiezuinige oplossing is voor de verwarming en warmwatervoorziening van woningen. “Dankzij het monobloc is de wateruittrede temperatuur tot 65 graden Celsius mogelijk. Dit maakt hem tot een goede keuze voor nieuwbouw en renovatie”, zegt Drenth. Tot min 7 graden Celsius is de capaciteit 100 procent en tot -15 graden Celsius 75 procent, weet hij.

Renovatie woningen
Maikel de Groot van De Groot Installatietechniek is enthousiast. “Die 65 graden Celsius warm water maakt het dat deze oplossing voor mij zeer goed is in te passen in te renoveren woningen.” Ook de alles-in-één oplossing Therma V lucht-water warmtepomp, waarbij het buffervat is geïntegreerd, staat hem aan. “Echter, ik snap niet dat ze het buffervat bovenaan hebben gemonteerd, dat maakt het lastig om eraan te sleutelen. Bovendien zou ik niet weten hoe ik dit hele blok naar een eerste of tweede verdieping van een huis of appartementencomplex moet krijgen. En natuurlijk zou ik wel allemaal losse componenten kunnen bestellen om de Therma V zelf in elkaar te sleutelen, maar dat maakt ‘m al snel zo’n 1.500 euro duurder.”

Overigens benoemt Drenth R32 als een mooi alternatief nu, maar op de lange termijn zullen andere alternatieven met een nog lager GWP nodig zijn. “Daarnaast is R32 enigszins ontvlambaar en dat betekent dat het niet in alle gevallen toepasbaar is. Doordat je te maken hebt met maximale concentratie in de ruimte, is het verder ook lastig tot niet toepasbaar in VRF-systemen.”

Actueel
Wie bij de tijd wil blijven mag het Koudemiddelen Voorjaarscongres op 12 juni aanstaande in Veenendaal niet missen. Experts praten u tijdens het congres van alle kanten bij over koudemiddelen. Ten eerste over de actuele stand van zaken rond de HFK-afbouw en wat u de komende tijd te wachten staat. Wat in ieder geval vast staat is dat veel partijen op zoek moeten naar alternatieven. Die komen daarom ruimschoots aan bod. Laat u zich op 12 juni inspireren door marktleiders en experts.

Meer informatie: Koudemiddelen Voorjaarscongres

Reageer op dit artikel