congres

Geen categorie

2018 voor Thercon & Orcon ‘jaar van R32’

2018 voor Thercon & Orcon ‘jaar van R32’

Op 24 april organiseerden Thercon & Orcon op de eigen locatie in Veenendaal de Product Launch van Fujitsu. Het koudemiddel R32 was een belangrijk onderwerp; de nieuwe R32 Fujitsu warmtepompen kunnen met dit laag-GWP koudemiddel worden gevuld. Ook de andere producten als VRF en balansventilatie passeerden de revue.

Tekst: Uko Reinders

Thercon & Orcon directeur Madelon Voorhoeve (foto) opende de middag met een aantal woorden over de energietransitie. “Dat die versneld moet plaatsvinden komt voor ons als een geschenk uit de hemel.” Daarmee doelt ze op het uitgebreide assortiment dat geheel gericht is op oplossingen zonder aardgas.

Verder wees ze op de verschillende partners die bij de installatie kunnen bijstaan als ze bijvoorbeeld geen STEK- of F-gassencertificering hebben. Voor vragen van particulieren verwijst het bedrijf door naar Plushuis van Nicolaas van Everdingen. Woningcorporaties kunnen onder meer terecht bij Green Igloo, het groene label van de eigen organisatie Green Igloo.

Voorhoeve ging verder in op de ontwikkelingen van het bedrijf dat volgens haar een forse groei doormaakt. Ze stipte ook de alliantie met Franse partner Groupe Atlantic aan die in november vorig jaar plaatsvond. “Voor de verdere groei zochten we een stevige partner.” Ook Groupe Atlantic is distributeur van Fujitsu, maar dan in Frankrijk.

Koudemiddel R32
Eddy van Dijk Sales Manager van Thercon & Orcon ging vervolgens in op het koudemiddel R32. “Voor ons bedrijf is 2018 het jaar van R32”. Het bedrijf introduceert diverse apparaten met dit koudemiddel, waarvan de GWP-waarde (675) een stuk lager ligt dan de 2.088 van het veelgebruikte R410A. “Fujitsu heeft nog wel voldoende quotum aan CO2-equivalente toegewezen/ingekocht gekregen om ook producten met R410A, zoals VRF en Multi-Split, op de markt te mogen brengen.”

Volgens Van Dijk zijn de drukken van R32 vergelijkbaar met die van R410A. Verschillen zijn er ook: R32 zit in de A2L-klasse en is brandbaar en giftig. Op basis van giftigheid is 1,22 kg volgens de EN378 norm de maximale koudemiddelinhoud waarbij geen beperkingen nodig zijn; op basis van brandbaarheid is dat 1,84 kg. Kom je daaroverheen dan hangt het van de grootte van de ruimte af of extra maatregelen (snuffelaars en kleppen) nodig zijn.

Split aircoheaters
De apparaten voor R32-producten van Thercon zijn onder meer de split aircoheaters, die volgens Van Dijk hoge SEER-en SCOP-waarden hebben en een laag geluidsniveau. De ‘human sensor’ zorgt ervoor dat de units pas gaan draaien als er mensen in een vertrek zijn. Via wifi kunnen de units met een smartphone worden bediend en geïnstalleerd.

Verder kwam de Mini Duct-serie aan bod. Van Dijk stipte de geringe inbouwdiepte van 45 cm aan. De Multi 5 en Multi 6 buitendelen kwamen aan bod (nog op R410A). Voordelen die Van Dijk noemde zijn de eenvoudige installatie en de geschiktheid voor alle bestaande binnendelen (behalve die met R32). De unit heeft één aansluitpunt en de aanvulunit waardoor het vacuümeren en vullen van alle units niet nodig is eventueel bijvullen van alle units in één keer gebeurd. “Dat scheelt veel tijd.”

Steven van den Bergh, Project Consultant bij Thercon & Orcon ging in op Green Igloo. Hij ziet nog volop mogelijkheden voor de totaal oplossing die de organisatie biedt. “In een gemiddelde gevangenis is de luchtkwaliteit beter dan op scholen. Bij ons staan gezondheid en comfort op één. Dit zonder gasaansluiting én bij voorkeur door het zelf opwekken van de benodigde energie.”

Warmtepompboilers
Benjamin van der Boon Projectleider Duurzame Systemen Woningbouw vertelde over een nieuwe serie warmtepompboilers genaamd Sanistage met (DSWH) 200 en 300 liter versies. Ze zijn efficiënter en goedkoper dan de voorgangers.”

De Alfea AI uit de keuken van Groupe Atlantic is qua prestaties te vergelijken met de Fujitsu Waterstage, alleen de interface is verbeterd. Hij ging ook in op de Aurea M Monobloc. Naast de types met 5,8 en 10 kW komt er in juli een 16 kW bij met dubbele fan.

Het voordeel van Aurea M is dat de installatie zonder STEK/F-gassen certificering kan gebeuren. Van der Boon wijst er op dat een leiding met water van het buiten- naar het binnendeel op een vorstvrije diepte in de grond moet liggen of goed geïsoleerd moet zijn.

VRF
De volgende spreker Jeroen Koole, Product Manager, ging in op de Airstage VRF-producten van Thercon, zoals de Airstage J3L voor kleine kantoren, winkels en kleine hotels. Hierin zit nog wel R410A, maar de koudmiddeleninhoud is kleiner dan de voorgangers. Andere karakteristieken zijn: stil (door de speciale vorm van de fanbladen), compact en flexibel want het is mogelijk om 50 meter in hoogte te overbruggen. De maximale leidinglengte naar het buitendeel is 120 meter.

De serie bevat ook tal van binnendelen, waarvan er tot 40 op 1 buitendeel kunnen worden aangesloten. Ze hebben een nieuwe look gekregen en het geluidsniveau kan met zes verschillende luchtsnelheden lager worden gehouden.

Balansventilatiesystemen
Ook de nieuwe HRC-300/400 balansventilatiesystemen EcoMax en MaxComfort van Orcon met 300 en 400 m3/uur kwam aan bod. Het bedrijf heeft veel energie gestoken in het ontwerp.

Volgens Product Engineer Manon Duijn, die daar nauw bij betrokken was, resulteerde die investering in goede prestaties, zoals een rendement volgens NEN-51380 van 97,5 procent voor de 300 en 96,7 procent voor de 400. Dat zijn volgens haar de beste prestaties in deze klasse. De COP, die ook in balansventilatie is geïntroduceerd, bedraagt 21,4 voor de HRC-300-EcoMax, wat volgens Duijn de beste waarde in WTW-markt is.

Bijzonderheden zijn verder: meerdere aansluitmogelijkheden, voor- en achterkant verwisselbaar, 100 procent modulerende bypass en laag geluidsniveau. De EcoMax en MaxComfort zijn leverbaar vanaf september dit jaar.

Orcon heeft ook ventilatie-oplossingen voor de utiliteit in huis; daarover sprak Product Specialist Ventilatie Igmar Evers van het bedrijf. Zoals over de nieuwe WTU-EC-IE serie waarbij een geluidsreductie tot 10 db is gerealiseerd, onder meer door de dubbelwandige behuizing met steenwol. Het geluidniveau blijft onder de 35 db.

Inbouwhoogte
De units worden vooral boven systeemplafonds geplaatst, waarvoor de lage inbouwhoogte een voordeel is. Montage aan de wand is ook mogelijk. Indien gewenst kan een F7 filter worden ingepast. De unit kan via Regin-software ingeregeld worden; waarbij Orcon kan helpen. Additionele producten zijn CBA naverwarmer, filterbox, en CBRF voorverwarmer, VBC warmwaterbatterij of CWK koudwaterbatterij en CO2-sensoren.

Reageer op dit artikel