congres

Geen categorie

Hybride systemen bieden voordelen in transitiefase

Hybride systemen bieden voordelen in transitiefase

Het Nationaal Militair Museum in Soest vormde het decor van de jaarlijkse Techneco Elga dealerdag. Meerdere sprekers gaven hun visie op de huidige marktsituatie van hybride systemen en warmtepompen en op de kansen en uitdagingen. Er werd ook een nieuwe slimme thermostaat gepresenteerd, die met een warmtepomp samenwerkt.

Tekst: Leo Hoekstra

Na een rondleiding door het museum trapte Pieter van Alphen, oprichter en algemeen directeur van Techneco, het programma af. Daarna kondigde dagvoorzitter Roel Pot de eerste spreker aan. Dit was Paul Friedel van adviesbureau Business Development Holland (BDH), die inging op de marktsituatie voor hybride systemen.

Volop kansen
Volgens de strategisch consultant van BDH zorgt het nieuwe kabinet, met haar focus op duurzaamheid, voor nieuwe kansen voor hybride en all-electric warmtepompen. Door de energiebelasting op aardgas te verhogen en minder energiebelasting te rekenen voor elektriciteit tracht de politiek het gebruik van aardgas af te remmen en mensen meer gebruik te laten maken van elektrische oplossingen. En omdat all-electric warmtepompsystemen momenteel nog niet op eenvoudige wijze geschikt te maken zijn voor bestaande woningen, ontstaan er volgens Friedel volop kansen voor de hybride systemen.

Om de besparing van een hybride warmtepomp goed in beeld te brengen, toonde Friedel een grafiek met daarin de besparing op aardgas in twee situaties. In de eerste situatie kiest de gebruiker ervoor om stap voor stap alles in het gebouw te isoleren en daarna een volledig elektrische warmtepomp aan te schaffen. In de tussentijd blijft de gebruiker verwarmen met een hr-ketel.

In de tweede situatie schaft de gebruiker direct een hybride warmtepomp aan, waarmee hij direct bespaart op de dagen dat het warm genoeg is om met de elektrische warmtepomp te verwarmen. De gebruiker begint na aanschaf van de hybride warmtepomp met de isolatie van het gebouw en groeit geleidelijk toe naar een moment waarbij verwarming via de aangesloten cv-ketel of stadsverwarming niet meer nodig is. Met deze grafiek bracht Friedel het grote voordeel van deze keuze – de directe besparing op aardgas, die geleidelijk toeneemt naarmate meer isolatiemaatregelen worden genomen – in kaart.

Geen overbelasting net
Als extra voordeel van toepassing van de hybride warmtepomp noemde Friedel de flexibiliteit. Het bijspringen van de cv-ketel kan voorkomen dat er in de winter overbelasting van het elektriciteitsnet ontstaat. Friedel gaf aan dat ongeveer de helft van alle woningen in Nederland geschikt is om een hybride warmtepomp in te plaatsen. Als uitdaging voor de markt noemde hij de aarzeling om hybride systemen aan te schaffen. Friedel gaf aan dat de betrokken marktpartijen wel willen, maar elkaar nodig hebben om de afzet op grote schaal soepel te laten verlopen. Als oplossing noemde hij een grootschalige uitrol, waarbij alle marktpartijen tegelijk in actie komen. “Installateurs bijscholen, klanten informeren over de voordelen van de hybride systemen en meer samenwerking tussen de verschillende ketens. Daarmee krijgen we de markt op gang.” Friedel wees de aanwezigen daarnaast op de warmtepompverkenner; een programma waarmee consumenten eenvoudig en snel kunnen uitzoeken welk type verwarmingsinstallatie het meest geschikt is voor hun huis. Hij liet daarbij weten dat de aanwezige installateurs dit systeem ook eenvoudig op hun eigen websites kunnen zetten.

De zuinigste radiator.nl
Na Friedels uiteenzetting over de marktsituatie voor (hybride) warmtepompen was het woord aan Eric van den Oudenalder van Jaga. Hij toonde tijdens zijn presentatie een voorbeeld van energie besparen met Jaga’s Low H2O radiator. De radiator heeft een lager gewicht, minder waterinhoud en bespaart 9 tot 16 procent energie. Van den Oudenalder introduceerde daarnaast de website dezuinigsteradiator.nl waarop klanten in drie stappen de besparing berekenen als zij overstappen op een systeem van Jaga. Als afsluiter van zijn presentatie liet hij een aantal voorbeelden zien van isolatiemaatregelen bij verschillende huizen met de bijbehorende kosten.

Slimme thermostaat

In de pauze hadden de aanwezigen de gelegenheid om meer te leren over Anna, die op deze dag werd gelanceerd. Deze slimme thermostaat kan aan Techneco’s hybride warmtepomp Elga worden gekoppeld. Daardoor kunnen eindgebruikers de warmtepomp op elk moment op afstand aansturen en uitlezen. Norbert Vroege, directeur van Qupit, het bedrijf dat Anna ontwikkelde, sloot het officiële gedeelte van het programma af met zijn presentatie ‘meten is weten’. Hij haakte in op Friedels waarneming dat er kansen liggen voor hybride systemen, maar dat de verkoop ervan nog op gang moet komen. “Goede meetresultaten zorgen voor een betere verkoop”, aldus Vroege. “Als we de effectiviteit van innovaties bij klanten kunnen aantonen met concrete resultaten, zullen zij veel sneller geneigd zijn van die innovatieve systemen gebruik te maken.”

Monitoring is volgens Vroege daarbij het sleutelwoord. “Een nulmeting zorgt in combinatie met monitoring voor meetresultaten die je verkoopcijfers een boost kunnen geven. Daarnaast is monitoring ook erg belangrijk om bij te kunnen sturen. Als je niet monitort, gaat het een keer fout.” Tijdens het beantwoorden van diverse vragen uit de zaal, vertelde Niels van Alphen, salesmanager bij Techneco, dat de Anna-thermostaat in de komende periode verder wordt ontwikkeld. “We kunnen binnen afzienbare tijd het elektriciteitsgebruik en veel andere gegevens uit de Elga laten zien.”

Reageer op dit artikel