congres

Geen categorie

Itho Daalderop wint Warmtepomp Award 2017

Itho Daalderop wint Warmtepomp Award 2017

Tijdens het Nederlands Warmtepomp Congres, dat gisteren plaatsvond in Veenendaal, heeft Itho Daalderop, als onderdeel van een groter partnerverband met BIK Bouw, Sto Isoned, Kingspan, TU Delft, Climate KIC en Giesbers & Van der Graaf, een projectaward in de wacht gesleept. Met de Nederlandse Warmtepomp Award werd dit jaar een project beloond waarin op innovatieve wijze wordt verduurzaamd met gebruik van een warmtepomp.

Het congres, dat net als vorig jaar werd georganiseerd door Vakblad Warmtepompen en het Nederlands Platform Warmtepompen, was met ruim 120 bezoekers een groot succes. Inmiddels is het een traditie dat tijdens het congres een award wordt uitgereikt: in 2016 voor een architect die bijzondere aandacht voor warmtepompen heeft, en dit jaar voor een innovatief project waarin de warmtepomp een prominente rol speelt.

Genomineerden
Naast Itho Daalderop waren ook OSH en Mensonides Installatie genomineerd. Het project dat voor OSH in aanmerking kon komen, was Clarissenhof. In deze Tilburgse nieuwbouwwijk krijgt ieder appartementencomplex een centrale ONE-warmtepomp/energiecentrale die wordt aangesloten op een ringleiding, zodat de gebouwen onderling warmte en koude kunnen uitwisselen. Mensonides werd genomineerd vanwege t Havenhus, een project in Harlingen waarin 12 appartementen een individuele grondgebonden warmtepomp krijgen. Hierbij waardeerde de award-jury met name het feit dat Mensonides niet alleen als installateur optreedt, maar feitelijk ook als projectontwikkelaar; een insteek die veel installatiefouten en faalkosten kan voorkomen.

 

Renovatieconcept ‘2nd Skin’
Uiteindelijk ging de award echter naar Itho Daalderop, als partner betrokken bij het 2nd Skin-concept dat momenteel in opdracht van woningcorporatie Waterweg Wonen voor het eerst in de praktijk wordt toegepast. Bij 2nd Skin wordt een bestaande portiek/etageflat letterlijk voorzien van een tweede schil, waar een kolom aan wordt gehangen voor de installatietechniek. Bij het project in Vlaardingen wordt vanuit dit concept een verouderd en energieverspillend corporatiepand uit 1952 gerenoveerd tot Nul-op-de-meter. De woningen krijgen per kolom een centrale Itho Daalderop-warmtepomp met een bodemlus als bron, en worden voorzien van balansventilatie en een aantal zonnepanelen.

Itho award
Arco Knoester (rechts), projectadviseur bij Itho Daalderop, ontvangt de Award van jurylid Willem Hooijkaas.

Bestaande woningvoorraad
Door gebruik te maken van bodemgebonden warmtepompen – die een betere jaarronde energetische efficiëntie hebben dan lucht/water-systemen – hoeft per woning slechts een bepekt aantal pv-panelen te worden geplaatst. Tot nu toe was dit een bottleneck bij portiekwoningen: voor andere renovatieconcepten is het dakoppervlak per woning te klein om voldoende zonnestroom te genereren, een probleem dat volgens Itho Daalderop dus wordt opgelost door een warmtepomp met een hogere COP te kiezen.
De jury van de Warmtepomp Awards waardeert naar eigen zeggen met name het feit dat 2nd Skin mogelijk een oplossing biedt voor het energieneutraal maken van een groot deel van de bestaande woningvoorraad. “Als we die slag willen slaan en de energietransitie tot een succes willen maken, moet iedere kans worden aangegrepen om zeker ook die bestaande voorraad aan te pakken. Daarom denken we dat Itho Daalderop, als warmtepompleverancier partner binnen dit concept, recht heeft op deze erkenning”, aldus Willem Hooijkaas (Nederlands Platform Warmtepompen), die de award tijdens het congres uitreikte.

> Tip: In de Marktgids Warmtepompen 2018 staat een uitgebreid artikel over het 2nd Skin-project dat de award heeft gewonnen. Deze Marktgids kan gratis worden aangevraagd via een online formulier

Reageer op dit artikel