congres

Geen categorie

Opleidingscentrum start ‘kennisoffensief’ over warmtepomp

Opleidingscentrum start ‘kennisoffensief’ over warmtepomp

Het Opleidingscentrum GOᵒ voor de koudetechniek is begonnen met een kennisoffensief over alle aspecten van de warmtepomp. Dat offensief begon met de ‘Dag van de warmtepomp’ die werd gehouden op donderdag 14 september. Deze dag wordt dit najaar nog opgevolgd door de ‘Week’ en de ‘Maand’ van de warmtepomp. Deze activiteiten zijn de opmaat voor het ‘Jaar van de warmtepomp’ in 2018 en het feest van de warmtepomp op 14 september 2018.

De sectoren van installatietechniek en koudetechniek moeten in hoog tempo worden voorbereid op grootschalige toepassing van warmtepompen, zowel in huishoudelijke als utilitaire omgevingen. Dat is de bedoeling van brancheorganisatie NVKL en zijn kennispartner Aeres Tech, die nauw samenwerken in het Opleidingscentrum GOᵒ. De warmtepomp is in ieder geval een deel van het antwoord op de verwarmingsvragen van de toekomst. Daarom is aandacht nodig voor het ontwikkelen van kennis en vaardigheden.

Aftrap
De aftrap van het kennisoffensief was dus op 14 september in Ede. De Dag van de warmtepomp werd bezocht door ruim honderd vertegenwoordigers van bedrijven en brancheorganisaties. Er waren diverse sprekers, onder wie Frank Agterberg van de Dutch Heat Pump Association (DHPA), een kennispunt op het gebied van warmtepompen. Inspirerende workshops werden georganiseerd door onder andere Nefit, Coolmark en Opleidingscentrum GOᵒ. Tijdens de bedrijvenmarkt konden bezoekers kennis maken met bedrijven als Nefit, KTC, De groene Grachten, NVKL, Wasco en Coolmark.

Bierkoeling verwarmt
Spraakmakend was de presentatie van Johan Zonderland, Adviseur en Projectleider bij De Groene Grachten, het Amsterdamse initiatief om de eeuwenoude grachtenpanden van Amsterdam duurzaam te maken. Wijlen astronaut en hoogleraar duurzaamheid Wubbo Ockels was de grote inspirator achter dit initiatief. De Groene Grachten liet zien hoe het monumentale pand van de Amsterdamse studentenvereniging L.A.N.X. kon worden afgesloten van het aardgas. Dat gebeurde met warmtepompen en met zonnepanelen en vele toegevoegde slimmigheden. De warmte die vrij komt bij het koelen van het bier, wordt ingezet om het pand te verwarmen. De studenten van L.A.N.X gaan ongetwijfeld nog een warme tijd tegemoet.

‘Week van de Warmtepomp’
De ‘Week van de warmtepomp’ bestaat uit drie inspiratiesessies op dinsdag 28, woensdag 29 en donderdag 30 november. De eerste sessie draait om de dagelijkse beroepspraktijk van een W-monteur: hoe monteer je zo’n installatie? Hoe ga je om met verschillende soorten warmtepompen, welke moeilijkheden kom je tegen en wat zijn veel gemaakte fouten? In deze korte sessie wordt de basis behandeld en komen monteurs van elkaar te weten waar verbeterpunten liggen.
De tweede inspiratiesessie gaat over de ontwerper en het adviseren over warmtepompen in woningen en kleine utiliteitsbouw. Waar let je op? Waarop bereken je de capaciteit? Welke rol spelen omgevingsfactoren zoals bomen, water en omliggende bouw en vooral ook de ligging ten opzichte van de zon?
De derde inspiratiesessie is bestemd voor directeuren/eigenaren van installatiebedrijven. Hoe zit het met wet- en regelgeving, certificering, accreditering en subsidiering voor zowel jezelf als voor je klant? Geïnteresseerde kunnen zich aanmelden voor deze korte inspiratiesessies via de bijbehorende website.

Vloggers
In de ‘Maand van de warmtepomp’ zullen servicemonteurs die met warmtepompen werken, wekelijks door middel van vlog’s impressies geven van hun werk. Hoe ziet het werk van een monteur eruit en waar loopt hij tegenaan? De vloggers zijn te volgen via het YouYube-kanaal van opleidingscentrum GOᵒ en zullen ook toegankelijk zijn via de website van het opleidingscentrum.
Deze activiteiten zijn de opmaat naar het ‘Jaar van de warmtepomp’ dat in januari 2018 begint. Opleidingscentrum GOᵒ zet het hele jaar in het teken van duurzaamheid en kennisdeling omtrent techniek, ontwerp, onderhoud en regelgeving. Een reeks activiteiten en evenementen wordt later bekend gemaakt.

Reageer op dit artikel