congres

Geen categorie

Opleidingscentrum GOº organiseert ‘Dag van de Warmtepomp’

Opleidingscentrum GOº organiseert ‘Dag van de Warmtepomp’

Verovert de warmtepomp de wereld? Is de warmtepomp het antwoord op de verwarmingsvragen van nu en in de toekomst? Opleidingscentrum GOº houdt op 14 september in Ede de ‘Dag van de Warmtepomp. Bezoekers van het evenement krijgen er alles te weten krijgen over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen.

De opmars van de warmtepomp heeft te maken met het vraagstuk van de energietransitie, ingegeven door klimaatverandering en de noodzaak tot emissie-reducties. Dat betekent dat we aardgas als energiebron voor verwarming van woningen en kantoren moeten gaan vervangen. Steeds meer gemeenten ontwikkelen woonwijken zonder gasaansluitingen. De stad Rotterdam kondigde al aan dat in 2050 geen enkele woning meer door gas wordt verwarmd.

Einde aan aansluitingsplicht

Nieuwbouwhuizen krijgen straks niet meer noodzakelijkerwijs een gasaansluiting als de projectontwikkelaar daarom vraagt. Demissionair minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) heeft een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd die per 1 januari 2018 een einde maakt aan de wettelijke plicht om nieuwe woningen met het aardgasnet te verbinden. De vertrouwde cv-ketel schreeuwt dus om een opvolger. Is dat de warmtepomp? Diverse sprekers gaan op 14 september in Ede in op de laatste ontwikkelingen rond warmtepompen, en op de mogelijkheden van de warmtepomp nu en in de toekomst. Een van de sprekers is Jaap de Knegt van de Dutch Heat Pump Association (DHPA), een kennispunt op het gebied van warmtepompen.

Programma

Directeur Jenny van den Bovenkamp van Aeres Tech in Ede zal ingaan op wat de energietransitie betekent voor de arbeidsmarkt: in de installatietechniek ontstaat een groeiende kennisbehoefte op het gebied van koeltechniek. De arbeidsmarkt is nu al uiterst krap; bedrijven kampen met een groot tekort aan goed opgeleide technici. In de koudetechniek stromen door de vergrijzing jaarlijks zo’n 500 mensen uit, terwijl het aantal nieuwe instromers nog niet groter is dan 250. Wat is er nodig om dit probleem op te lossen? Opleidingscentrum GOº wil met workshops en discussies nieuw licht laten schijnen op dit vraagstuk.
Praktische zaken komen ook aan bod: Tijdens een workshop wordt ingegaan op de opleidingen die gewenst en noodzakelijk zijn om warmtepompen te installeren en te onderhouden. Waar moeten monteurs volgens alle wettelijke verplichtingen aan voldoen? Roelof Robbertsen van Aeres Tech kent het opleidingslandschap als zijn broekzak en hij weet ook alles van de weerbarstigheid van de dagelijkse beroepspraktijk.
Uit onderzoek is duidelijk geworden dat ongeveer 70 procent van de warmtepompen niet goed is ingeregeld. Dat is mogelijk een van de oorzaken van de scepsis waarmee (nog) over warmtepompen wordt gesproken. Daarom zal er ook een heel praktische workshop worden gegeven: ‘Hoe stel ik een warmtepomp goed af?’.

Meer informatie

De ‘Dag van de Warmtepomp’ wordt gehouden bij Aeres Tech in Ede, op donderdag 14 september van 15 tot 19 uur. Aanmelden kan via de website.

Reageer op dit artikel