artikel

Haagse woontorens krijgen collectieve wko

Bronnen

In het centrum van Den Haag start de bouw van twee woontorens die worden verwarmd en gekoeld met behulp van een wko en stadsverwarming. De wko wordt gerealiseerd door Eteck. Directeur Cees Verloop gaat in op de keuzes die bij het project zijn gemaakt.

Tekst: Uko Reinders

Haagse woontorens krijgen collectieve wko

Voor het project met de woontorens aan de Grotiusplaats, tussen de Koninklijke bibliotheek en de Utrechtse baan in het Haagse centrum, werd onlangs een contract voor de realisatie en langjarige exploitatie van de wko getekend. Hierin is vastgelegd dat Eteck gedurende 30 jaar duurzame warmte en koude gaat leveren aan de 655 woningen in de woontorens.

Duurzaam ontwerp

Het bedrijf realiseert de installatie samen met zijn installatiepartner Roodenburg. De woontorens zijn een project van Provast, CBRE Global Investors en ASR. Eteck-directeur Cees Verloop: “We hebben samen met adviesbureau Linssen en hoofdaannemer J. P. van Eesteren een duurzaam ontwerp vastgesteld. Dit ontwerp voldoet direct aan alle eisen om 30 jaar lang deugdelijk te kunnen worden geëxploiteerd.”

wko met open bronnen

Inmiddels is de bouw van het project officieel van start gegaan. De oplevering staat gepland voor begin 2022. De wko met open bronnen zal naar verwachting 120 tot 250 meter diep worden en een capaciteit krijgen van 110 m³ per uur. Een studie heeft uitgewezen dat er geen negatieve effecten zijn voor eventuele bestaande bronnen in de omgeving, zodat een vergunning kon worden afgegeven. Verloop: “Als er wel invloed zou zijn geweest op omliggende bronnen, was daar in de meeste gevallen wel een mouw aan te passen door van elkaars bronnen gebruik te maken. Er kan dan een netwerk van bronnen ontstaan.”

“Dit ontwerp voldoet direct aan alle eisen om 30 jaar lang deugdelijk te kunnen worden geëxploiteerd”

Inpassing van lucht/water-warmtepomp

De laagtemperatuur-warmtepompen (LT) leveren 503 kW vermogen en voorzien daarmee in 80 procent van de warmtevraag voor ruimteverwarming. Daarnaast levert een hoogtemperatuur-warmtepomp (HT) met een vermogen van 225 kW ruim 50 procent van de warmtevraag voor de levering van warm tapwater in de woningen. Door boven de inrit van de parkeergarage een lucht/water-warmtepomp met een vermogen van ruim 200 kW in te passen, wordt de balans van de wko actief beheerst. De lucht/water-warmtepomp fungeert in de zomer als warmtebron voor de HT-warmtepomp, en in de tussenseizoenen als warmtebron voor de LT-warmtepompen en het wko-systeem.

Back-up bij uitval

Eteck kiest voor meerdere warmtepompen zodat er back-up is bij uitval van een installatie. Verder wordt het project in Den Haag aangesloten op het stadsverwarmingsnet van Eneco. Verloop: “We hebben de afgelopen jaren goed met Eneco samengewerkt. Bij meerdere wko-projecten van Eneco voorzien we vele duizenden woningen van duurzame warmte en koude.”

Eteck heeft inmiddels 35.000 aansluitingen gerealiseerd, verdeeld over ruim 230 projecten.

35.000 aansluitingen

Eteck heeft veel ervaring met collectieve wko-projecten en noemt zichzelf ‘marktleider in lokale collectieve duurzame warmtelevering’. Het bedrijf heeft inmiddels 35.000 aansluitingen gerealiseerd, verdeeld over meer dan 230 projecten. Voorbeelden zijn de meerlaagse bouw voor 810 studentenkamers in Leiden, en een villawijk met 650 wooneenheden in Blaricum. Het project in Blaricum wordt nog steeds uitgebreid en zal uiteindelijk tot 950 woningen doorgroeien.

Collectief versus decentraal

Terwijl in Leiden en Den Haag voor een centrale warmtepomp is gekozen, krijgen de Blaricumse stulpjes een individuele warmtepomp met aansluiting op de centrale wko. “Dat was in dit geval voordeliger omdat je bij een centrale warmtepomp de warmte via buizen naar de huizen moet distribueren”, legt Verloop uit. “Dat zorgt voor warmteverlies, vooral wanneer je ook warm tapwater door de ‘koude’ grond distribueert. Het warmteverlies kan wel beperkt worden door de buizen zwaar te isoleren, maar uiteindelijk heeft berekening uitgewezen dat individuele warmtepompen hier een betere oplossing zijn.” Voor gestapelde bouw zal bij zo’n berekening al snel een centrale warmtepomp in beeld komen. Via zwaar geïsoleerde buizen in schachten en met kortere afstanden dan bij grondgebonden wooneenheden is het in dat bouwtype mogelijk om het warmteverlies van de distributie flink te beperken.

> Lees meer over wko’s:
‘Grote wko’s kunnen veel beter worden gepland’ 
BodemenergieNL organiseert cursus over proactief beheer van wko’s
Rioolwarmte biedt kansen in woningbouw
Wand- en plafondverwarming: kansrijk alternatief voor vloerverwarming?
Terugval in verkoop van wko-warmtepompen
WKO Duurzaamheid Award 2018 uitgereikt
Reageer op dit artikel