artikel

‘Slaapkamers apart verwarmen’

Afgifte

Als een huis van een warmtepomp wordt voorzien, gebeurt dat steeds vaker alleen voor het verwarmen van de benedenverdieping. Vaak adviseren we niet om met de warmtepomp ook de verdiepingen via vloerverwarming of laagtemperatuurradiatoren te verwarmen, stelt Richard van der Lei, directeur van Koelvisie.

‘Slaapkamers apart verwarmen’

Dat laatste doen we zeker niet in de situatie waarbij een gezin op de begane grond leeft en op de etages slaapt of er tijdelijk verblijft om bijvoorbeeld huiswerk te maken, een hobby uit te oefenen of huishoudelijke werkzaamheden te verrichten. Er is dan gedurende relatief korte tijd warmte nodig, want de meeste mensen slapen het liefst in een frisse ruimte. Een traag systeem zoals vloerverwarming is dan vaak geen comfortabele optie. Als alternatief voor zulke ‘tijdelijke verwarming’ bieden we de keuze uit twee mogelijkheden. De mensen die het kunnen betalen, kiezen meestal voor een split-airconditioningsysteem in warmtepompuitvoering met één of meerdere binnenunits. Deze lucht/lucht-optie wordt als comfortabel ervaren, mede vanwege de mogelijkheid tot koelen en ontvochtigen in de zomer.

Airconditioning is standaard een warmtepomp

De huidige airconditioningsystemen zijn standaard al een warmtepomp, met andere woorden: je kunt ze ook gebruiken om te verwarmen. Het is mogelijk om ruimtes hier heel snel mee op te warmen. Binnen tien minuten is een kamer over het algemeen op temperatuur. Via een app kun je de warmtepomp-airco aanzetten, maar dat kan natuurlijk ook via een timer worden geregeld. De SCOP van een airconditioning in warmtepompuitvoering is goed en het energiegebruik is niet ongunstiger dan dat van een ‘gewone’ lucht/water-warmtepomp.

Stralingspaneeltje als alternatief

Een nadeel van een lucht/lucht-warmtepomp is de hoge aanschafprijs. Daarom kiest pakweg 70 procent van mijn klanten een goedkopere optie om de slaapkamers te verwarmen, namelijk elektrische radiatoren of stralingspanelen. Met een paneeltje van 2 kW gaat dat al prima. De straling ervan ervaren bewoners als prettig. Nadeel is wel dat deze systemen met een COP van 1 niet energiezuinig zijn, maar dat kan gecompenseerd worden met zonne-energie. Voor de meeste huizen voldoen in dat kader een paar extra zonnepanelen.

Met aparte verwarming op de etages kan de warmtepomp een stuk kleiner blijven dan wanneer hij het hele huis moet verwarmen. Dat is niet alleen gunstig voor de aanschafprijs, maar het scheelt ook weer in de geluidsproductie waar ik in mijn vorige column over sprak. Al met al heeft aparte verwarming voor de bovenverdieping dus duidelijk voordelen, waardoor het niet vreemd is dat klanten hier steeds vaker voor kiezen.

Richard van der Lei,
Directeur Koelvisie in Drachten

Reageer op dit artikel