artikel

Afgiftesystemen in nieuwbouw: voor- en nadelen

Afgifte

In het overgrote deel van de nieuwbouwhuizen die worden voorzien van een warmtepomp, wordt gekozen voor een afgiftesysteem in de vorm van vloer- en wandverwarming. Toch zijn er ook alternatieven. Drie installateurs geven een overzicht van de voor- en nadelen.

Afgiftesystemen in nieuwbouw: voor- en nadelen

Tekst: Martijn Louws

Nederland keert als het gaat om warmteafgifte langzaam maar zeker het traditionele 90/70°C-systeem de rug toe. Geen cv-ketel meer als hoofdbron, maar een warmtepomp die gekoppeld is aan een lage temperatuur verwarming (LTV).

Het voordeel? LT-warmteafgifte leidt volgens installateurs tot een verbetering van de woonkwaliteit, onder meer als gevolg van een homogenere temperatuurverdeling, lagere (aangenamere) luchttemperaturen, minder mijten en minder tocht. Maar evenzo belangrijk: het toepassen van LTV leidt tot energiebesparing bij de afgifte. Deze besparing komt boven op de energetische voordelen bij de opwekker, de warmtepomp.

Warmtepomp en wandverwarming
“Hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe beter. Op die manier werkt de installatie namelijk efficiënter”, vertelt Michel Marsman van Nijhof Installatietechniek. Hij adviseert gebruikers dan ook vaak een warmtepomp in combinatie met vloer- en wandverwarming toe te passen. “Vloer- en wandverwarming zijn goed toepasbaar bij lage temperaturen van 35°C.”

Ook Twan Koevoets van TK Warmtepomptechniek hamert op een zo klein mogelijk verschil tussen de warmtebron en het afgiftesysteem. “Iedere graad hoger dan 35°C betekent 10 procent rendementsverlies”, zegt hij. Om die reden zweert de installateur bij vloer- en wandverwarming.

Leestip
Opmars radiatoren voor lage temperaturen

Juiste hart-op-hart-afstand
“Maar daarbij is het wel belangrijk dat het goed wordt aangelegd, en dat nauwkeurig wordt gelet op de juiste hart-op-hartafstand in het leidingennet. Hierbij geldt: hoe kleiner de afstand, hoe beter.”

Koevoets heeft, bij hoofdverwarming door de vloer- en wandverwarming, een voorkeur voor een hart-op-hartafstand van 10 tot maximaal 15 centimeter. “In de woonkamer zeg ik altijd 10 centimeter. Dat scheelt met 15 centimeter gemiddeld 30 procent in het rendement, omdat er een lagere watertemperatuur, gemiddeld 3°C, nodig is. Het voordeel is bovendien dat de vloer sneller warm is en ook de kamertemperatuur beter is te regelen.”

Buffervat beïnvloedt rendement
Die snellere temperatuurregeling is ook nog wel op een andere manier te verzorgen, zegt Koevoets. “Namelijk met een buffervat, maar in huizen met een inhoud tot 500 kubieke meter pas ik dat liever niet toe. Het gebruik ervan beïnvloedt namelijk het rendement van de warmtepomp. Zo moet de watertemperatuur richting het afgiftesysteem met 5°C omhoog en verbruikt de noodzakelijke circulatiepomp 250 kilowatt stroom per jaar.”

Voor de installaties die geen na-regeling in de vorm van een buffervat hebben, is het wel belangrijk dat het afgiftesysteem altijd openstaat en de warmtepomp precies op het benodigde vermogen is aangeschaft. “Immers, de warmtepomp kan zijn energie dan altijd kwijt”, weet de installateur.

Low H2O radiatoren
Zowel TK Installatietechniek als Nijhof Installatietechniek werkt veel met vloer- en wandverwarming. Toch zijn er meer opties, weet ook installateur Rens Valk van Valk Airco. “Voor de warmteafgifte kunnen reguliere radiatoren, low H2O-radiatoren en luchtverwarming, eventueel in combinatie, worden toegepast.”

Luchtverwarmingssystemen in combinatie met een lucht/luchtwarmtepomp gebruiken lucht voor het transport van warmte naar de vertrekken en leveren op die manier altijd en uit zichzelf al een snel en comfortabel verwarmingsresultaat. “Vandaar ook dat ik deze graag toepas. Bovendien kun je hiermee ook een huis in de zomer goed koelen”, aldus Valk.

Bij de luchtverwarming wordt energie uit de buitenlucht gehaald, deze wordt in het systeem tot een gewenst niveau voor verwarming of koeling opgewaardeerd. De verwerkte lucht wordt via de warmtewisselaar in de ruimte afgegeven. “Lucht/luchtwarmtepompen kunnen nog perfect werken tot zeer lage buitentemperaturen, ook dat is een voordeel”, zegt Valk.

“Bovendien”, vervolgt hij, “is er na uitschakeling van het systeem nauwelijks sprake van nawarmte en koelt de ruimte relatief snel weer af. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld een slaapkamer, waar mensen warm willen studeren, maar koel willen slapen.”

Weinig luchtverwarming
Het gebruik van luchtverwarming ziet Koevoets in de praktijk, als het gaat om de huizenbouw, echter weinig. “De reden? De aanleg is complex en daardoor erg duur. Bovendien luistert de inregeling heel nauwkeurig, dat is specialistenwerk.”

Kostentechnisch is vloer- en wandverwarming in vergelijking met bijvoorbeeld luchtverwarming vaak de beste oplossing, weet hij.

“Ook ten opzichte van convectoren is de aanleg van vloer- en wandverwarming in verhouding een stuk goedkoper; €24 per vierkante meter tegen al snel zo’n €1.200 gemiddeld voor een convector.” Dan is er nog het comfort; vloer- en wandverwarming is behaaglijk door de stralingswarmte en de gelijkmatige temperatuurverdeling. “Verder is het een onzichtbaar systeem: geen radiatoren en leidingen in het zicht en het neemt geen ruimte in, wat radiatoren wel doen.”

Roosters in het zicht
Wel zijn de luchtverwarmingsroosters in het zicht volgens Valk nogal eens een struikelblok voor huizenbezitters. “Dat vinden ze gewoon niet mooi en dat kan een reden zijn om toch voor een andere oplossing te kiezen.” Marsman van Nijhof ziet ook de voordelen van vloer- en wandverwarming, maar kent echter ook wel nadelen. “De vloer- en wandverwarming op de benedenverdieping, de referentieruimte, de plek waar het meeste wordt geleefd door de bewoners, houdt men constant op 20 à 21°C. Op de slaapkamers wil men die temperatuur vaak wat lager, waardoor de vloer- en wandverwarming daar worden uitgeschakeld.”

Maar wat als kinderen overdag op de slaapkamer studeren? “Dan duurt het vaak heel lang voordat die ruimte weer op temperatuur is met vloerverwarming. In dat geval kan het beste worden gekozen voor een combinatie van vloer- en wandverwarming op de benedenverdieping en low H2O-radiatoren op de bovenverdieping. Ook is luchtverwarming dan een optie.”

Opbrengst
Qua opbrengst doen de verschillende oplossingen volgens de installateurs niet veel voor elkaar onder. Koevoets merkt echter op dat het gebruik van doorslaggevend belang is voor het rendement van de warmtepomp in combinatie met een LTV.

“In een groot project in Etten-Leur zijn de verschillen echt heel groot; er zijn mensen die een energierekening hebben van €80, maar ook mensen met een rekening van €120. Zij hebben dezelfde installatie, maar bijvoorbeeld wel een buffervat.”

Leestips:
Project – Renovatie energieneutrale villa in Kralingen
Thermische ringleiding verbindt appartementen Clarissenhof

Reageer op dit artikel