Derde 'Dag van de warmtepomp': Afrekenen met de fabeltjes

Derde 'Dag van de warmtepomp': Afrekenen met de fabeltjes

Nog niet zo lang geleden werd de warmtepomp als hét wondermiddel gepresenteerd waarmee iedereen 'gratis' warmte uit de lucht kon plukken. Nu dat sprookje is doorgeprikt, krijgen warmtepompen te maken met nieuwe beeldvorming: ze zouden vooral duur zijn, teveel lawaai maken en stroom slurpen.

Tijdens de derde ‘Dag van de warmtepomp’ bij Aeres Tech & Opleidingscentrum GO° in Ede op donderdag 26 september zullen diverse deskundigen de feiten en de fabels van elkaar scheiden. Dat maakt de ‘Dag van de Warmtepomp’ een niet te missen evenement voor iedereen die werkt in de sectoren van de installatiebranche, klimaat- of koudetechniek.

Verminderen energieverbruik

Een van de sprekers is klimaatexpert Rimme van der Ree. Hij zal helder inzicht geven in het feitelijke energieverbruik en de CO2-emissie van woningen, en de manier waarop dit verbruik kan worden verminderd. Veel aandacht in zijn presentatie is er voor de samenhang tussen energiehuishouding, uitstoot en verbruik bij de toepassing van warmtepompen.

Praktische workshops

Het programma van de Dag van de Warmtepomp bevat behalve lezingen ook een aantal praktische workshops. Onderwerpen daarvan zijn onder andere de wet- en regelgeving over het geluid dat warmtepompen mogen maken, en de manieren waarop bij de installatie geluidoverlast kan worden tegengegaan.

Een andere workshop behelst het spelen van vloerverwarming met gebruik van warmtebeelden, de veelgemaakte fouten daarbij, en een dieper begrip rond het rendement van vloerverwarming.

Daarnaast is er ook een workshop over het adviseren van klanten over warmtepompen. Zo weet je na de workshop welke verschillende factoren een rol spelen bij de keuze van een warmtepomp en hoe je tot een goed advies kunt komen.

Terugblik 2018

Vorig jaar trok de Dag van de Warmtepomp in Ede meer dan 200 bezoekers. Diederik Samsom - onderhandelaar voor het onlangs gepresenteerde landelijk klimaatakkoord - was een van de sprekers.

Klimaatneutraal

In de komende decennia moeten 7 miljoen woningen en meer dan een miljoen andere gebouwen worden ‘verduurzaamd’, dus zonder gebruik van fossiele energie worden gekoeld en verwarmd. Aeres Tech heeft in de afgelopen twee jaar zelf al de stap gezet naar duurzaamheid en heeft zijn gebouwen al ‘klimaatneutraal’ gemaakt.

Gratis aanmelden

Het programma van de Dag van de Warmtepomp begint op 26 september om 14.00 uur en wordt rond 18.00 uur afgesloten met een borrel. Gratis aanmelden kan via: opleidingscentrum-go.nl/dagvandewarmtepomp

Programma Dag van de warmtepomp 2019

14.00 - 14.30: Inloop en ontvangst
Spreker: George Parker (dagvoorzitter en illusionist)

14.30 - 16.00: De noodzakelijke en onontkoombare beweging naar innovatie en industrialisatie in de bouw.
Spreker: Jan Willem van de Groep (inspirator, conditioner, innovator & entrepreneur)

16.00 - 17.30: Workshopsessies

  1. Feiten en fabels: Workshop over geluid van warmtepompen.
    Spreker: Tom de Boer, NVKL
  2. Feiten en fabels: Spoelen vloerverwarming met warmtebeeld.
    Spreker: Kees Oostrum, Aeres Tech/OpleidingscentrumGO°
  3. Checklist warmtepompen: Hoe geef je het juiste advies over warmtepompen?
    Spreker: Michel van Bronkhorst, Aeres Tech/Opleidingscentrum GO°

17.30 18.15: Warmtepomp, het creëren van draagvlak, alles over energieverbruik, CO2-uitstoot en kosten van het verwarmen van ons huis.
Spreker: Rimme van der Ree, Klimaatexpert.com (tafelgast bij Radar geweest)

18.15 19.00: Netwerkborrel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Aeres Tech & Opleidingscentrum GO°.